Voor mijn vriendin ontwierp en bouwde ik een goedkoop hangmat frame.

Afgewerkte hangmat houder
Afgewerkte hangmat houder

Dit gevezen en in hout. Ik gebruikte drie 7x7x240 cm geïmpregneerde tuinbalkjes, waarvan ik er twee middendoor zaagde. Een tuinbalkje van 7x7x180 cm, ook middendoor gezaagd om de tussensteunen te maken. De opstaande stukken kunnen naar binnen plooien, door gebruik te maken van scharnieren. De tussensteunen moeten dan wel verwijderd worden. De totale prijs voor het hout: 30€. Ongeveer 10€ voor de scharnieren. De vijzen waren er al. Een deftige elektrische verstekzaag is handig om de balkjes in de juiste hoek af te zagen, maar met de handzaag lukte het ook. Ik gebruikte stevige parkervijzen van ongeveer 10 cm lengte. Voor elke verbinding 3 stuks. Voor stukken waar ze te lang waren gebruikte ik parkervijzen van 5cm. Om de inkeping onderaan de lange balk te maken, zaagde ik eerst beide kanten van de inkeping (tot in de helft van de balk) en gebruikte dan hamer en beitel om het hout weg te halen. Om de hangmat te bevestingen boorde ik een gat aan de bovenkant van de opstaande stukken en deed er een touw door en maakte een lus (platte knoop). Deze lus gaat door het oog van de hangmat en haakt dan terug achter de opstaande balk. Om harder op te spannen kan het touw (meermaals) rond de balk gedraaid worden, waardoor de lus kleiner wordt. Deze manier van bevestigen is zeer handig, omdat het stevig is, maar toch gemakkelijk los te maken. Er zijn natuurlijk nog vele andere opties.

Om het ontwerp te bekijken kan je google sketchup gebruiken, wat een gratis 3D tekenprogramma is. Hierin vind je tools om de afmetingen na te kijken en hoeken te meten. Alle suggesties voor verbeteringen aan het ontwerp zijn welkom!

Eventuele verbeteringen in het ontwerp waar ik zelf al aan dacht:

  • onderste balk middendoor zagen, zodat de lengte verstelbaar wordt. Het gevaarte is dan ook iets makkelijker op te bergen.
  • de tussenbalkjes ook met een scharnier bevestingen aan een kant, en aan de andere kant inklemmen, zodat voor het inklappen geen gereedschap nodig is.
  • De opstaande balken opspannen naar de grondbalkjes, zodat het frame steviger is in de breedte richting. Deze verbinding moet enkel trekkracht hebben, dus een stevig touw kan al volstaan. Deze verbinding moet mee kunnen dichtklappen, of makkelijk los te maken zijn.
  • in plaats van de 180cm balk eerst midden door te zagen en dan de juiste hoeken eraf te zagen, beter van de eerste keer onder de juiste hoek midden doorzagen. Dat scheelt 2 keer zagen, aangezien het ontwerp symmetrisch is.

Bekijk het model in Google Sketchup 3D warehouse

Hangmat staander ontwerp

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.